3 augustus: Van Bjordal naar Takle

We do not take a trip, the trip takes us.

kaart-03-08

We zijn volledig opgeladen en uitgerust en gaan weer met plezier op de fiets. De lucht is bewolkt maar met een belofte van mooi weer. De temperatuur blijft steken op 13 graden en dat is net iets meer dan de gemiddelde temperatuur hier in juli en augustus. 

Vandaag volgen we nog steeds de oever Van de Sognefjorden. De uitzichten zijn weer mooi en de wegen leeg.

Maar hoe mooi de uitzichten ook zijn, op een gegeven moment gaat  het wel vervelen. Daarom zijn we blij als er ineens een bordje met een toeristische attractie langs de weg staat. Reden om af te stappen en te kijken bij het Massnes Villmarksmuseum.

Als we voor de deur staan, komt de meneer aangesneld, blij met klanten. Voor Nok 130 kunnen we een ongelofelijke collectie opgezette dieren bekijken. Dit is iemand met een roeping en een hobby. Hij vertelt dat alleen de herten geschoten zijn. Alle overige dieren zijn naar hem gebracht nadat ze zijn aangereden, tegen elektriciteitsmasten of ramen zijn gevlogen. Het zijn allemaal dieren die op Noors grondgebied voorkomen. En hij is al een tijdje bezig want ik zie er ook een paar dinosaurussen tussen staan.

Toch moet ik toegeven dat ze stuk voor stuk, bijzonder goed geprepareerd en opgezet zijn. De houdingen en uitdrukkingen zijn fantastisch. En ik verwacht achter elke hoek ook een opgezette Noorse man en vrouw tegen te komen. Doet me een beetje denken aan het verhaal van Roald Dahl over ‘The Landlady’. Wij vinden het in elk geval een mooie stop.

Daarna is er gelukkig wat meer afleiding. Een bijzondere brug, veel viskwekerijen in de fjorden en een begraafplaats in het plaatsje Oppdal waar alleen maar mensen met de achternaam Oppdal liggen. Hoe bijzonder.

Tot nu toe zaten we op een klein weggetje, maar bij Ytre Oppedal moeten we helaas een stuk via de grote E39. Dit is de doorgaande weg van Bergen naar het noorden. Met een pont gaan de mensen hier over naar Lavik. Voor ons betekent dit omkleden tot wegwerkers temeer omdat we ook weer drie tunnels krijgen. De eerste nog tijdens de grote weg, maar die is verlicht en dat scheelt een slok op een borrel.

Daarna krijgen we nog twee onverlichte tunnels. We zitten weer op een kleiner weggetje maar dat neemt niet weg dat we toch nog een aantal auto’s ontmoeten in de tunnels. En eentje loopt in een bocht waardoor je het einde niet ziet. Aardedonker is het, materiaal voor nachtmerries. 

Eenmaal uit de tunnels is de zon doorgebroken. Noorwegen is met een zonnetje nog mooier.

Dat is even mazzel hebben want dit gebied is het meest natte van Noorwegen. In 1990 viel hier 5546 mm water en de zomer van 1964 viel hier 1284 mm water waarmee het nog steeds de natste in de historie is.

Wij fietsen echter lekker in de zon en komen op een bijzondere cache plaats. Een aantal krasse knarren heeft hier een voormalige watermolen uit 1785 gerestaureerd. Aan de molen was onder andere een stamper en een slijpmachine gekoppeld. Het is een magisch plekje door al het mos. Wat natuurlijk weer een gevolg is van al die regen.

Ondanks dat we op een zonnige camping komen, besluiten we toch om weer de tent niet op te zetten. Ik heb namelijk bij de Coop de weersvoorspelling van de avond en morgen gezien en die belooft niet veel goeds. Daarom blijft de tent droog in de zak en hebben wij een kamer in het haventje van de camping.

Het is een fijn plekje aan het fjord. In de verte zien we hoge kale bergen, een pontje, vissers en heel veel water. Hier kunnen we uren zitten en over het water staren.

Dat doen we dan ook, ondertussen cider sippend en broodjes etend. We hebben vanmiddag in Yttre Oppdal al warm gegeten. Maar op een gegeven moment komt toch de verwachte regen en moeten we weer naar binnen. We hebben genoten van het mooie weer en kijken uit naar de volgende etappe van morgen.

profiel-03-08

Getallen van de dag
Aantal kilometers: 53,7 (totaal 902)
Aantal hoogtemeters: 549
Kamer op camping Botnen in Takle (Nok. 450/€ 48,38)

3 gedachten over “3 augustus: Van Bjordal naar Takle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s